Informace pro stavitele

14.11.2022   Zbyněk Sedláček   Optická síť v obci  


Informace pro stavitele domů.

Stavíte nebo chcete stavět dům?

Připravte ho na přípojku optické sítě, která se v naší obci postupně buduje.

 

Materiál

Stavitelé si mohou zdarma vyzvednout na provozní Nový Malín materiál, potřebný k zavedení optického kabelu do domu. Je to (mikrotrubička MT 7/3,5mm). Trubičku je nutno odměřit s určitou rezervou. Nachystání dané metráže si mužete objednat i telefonicky na čísle 774705067.

Zavedení optického kabelu do domu
Vyzvednutou mikrotrubičku je nutno uložit do chráničky KOPOFLEX a uložit do země spolu s vedením elektrické energie. Optické vedení je dielektrické, tj. neobsahuje žádné vodivé části, proto se nijak neruší s vedením elektrickým.

Zmíněnou mikrotrubičku prosím natáhněte od el. měr. rozvaděče, až do místa, ve kterém budete mít domácí rozvaděč. Důležité je mikrotrubičku nezlomit – záfuk optického kabelu by poté nebyl možný. V případě poškození mikrotrubičky si u nás objednejte novou nebo lze použít speciální tlakotěsnou spojku.

Jakmile bude optická síť dotažena až na hranici vašeho pozemku, napojíme již položenou mikrotrubičku a zafoukneme do ní optické mikrovlákno. Připojení k síti tak proběhne bez dalšího kopání na vašem pozemku a bez dodatečného vrtání prostupů do domu.

Vnitřní rozvod
Velmi důležité je při stavbě domu nezapomenout na vnitřní datový rozvod. Jeho instalace je jednoduchá, finančně nenáročná, a lze ji snadno realizovat společně s anténním rozvodem a elektřinou.

Zmíněnou mikrotrubičku prosím zaveďte z pilířku až do Vaší technické místnosti nebo jiného místa, ve kterém umístíte domácí datový rozvaděč. V rozvaděči musí být el. zásuvka. Jako datový rozvaděč sice postačuje technická skříň dostatečné velikosti, profesionálové ale osazují speciálně vyrobené 19" racky.

Datové zásuvky v domě propojte do domácího datového rozvaděče běžným síťovým kabelem (typ Cat5.e UTP dle normy IEEE 802.3). Doporučujeme umístění kabelů do „husích krků", snadno pak rozvod rozšíříte nebo opravíte. Při instalaci dvojzásuvek, případně více dvojzásuvek do místnosti, se v budoucnu vyhnete zbytečným routerům či rozbočovačům.

Obecně platí, že by datová zásuvka měla být v každé místnosti, ve které se plánujete pohybovat. Při plánování uvažte, že již dnes jsou na internet připojovány systémy jako tepelná čerpadla, kotle, solární panely atd. V rámci potenciálního nástupu „internetu věcí" se již hovoří i o napojování ledniček a dalších spotřebičů.

Taktéž nespoléhejte na WiFi signál, protože kapacita bezdrátové sítě příliš nepostačuje pro multimediální přenosy a je častou příčinou problémů s datovým připojením. Bezdrátová síť je určena spíše pro připojení mobilních zařízení.

Máte dotaz?

Napište nám