Obecné informace o optické síti

3.2.2023   Zbyněk Sedláček   Optická síť v obci  


Obec Nový Malín od roku 2007 buduje optickou síť GPON pro připojení k internetu a multimediální televizi. Výstavba je plánována na několik dalších let a je rozdělena do více etap.

Konektivita je do sítě dodávaná s ústředny, která je umístěna v ZŠ Nový Malín, ta je propojena opt. kabelem do sítě společnosti CETIN.

Samotnou optickou síť pro naší obec staví obecní firma Provozní s.r.o., ve spolupráci  s firmou RPS optická s.r.o.

---------------------------------------------------------

Připojení na optickou síť je pro všechny majitele RD zdarma a samotné napojení probíhá systémem výkopu rýhy a pokládky silnostěnné mikrotrubičky o průměru 7mm. Ta je dovedena až do objektu,

nejlépe do místa, kde inetrnet nejvíc používáte, nebo máte rozvody stávající inetrnetové sítě. Do mikrotrubičky následně zafukujeme opt. mikrokabel o průměru 1,8mm.

V místě průrazu, osadíme na zeď optickou zásuvku, kterou propojíme opt. kabelem se vstupním routerem. Na hranici pozemku nevzniká žádný pilířek a ani na fasádě nebude žádný předávací box.

 

Každoročně se optická síť rozrůstá, z aktuální mapy zde: https://novymalin.cz/10211-aktualni-mapa-site, zjistíte zda vede i kolem vašeho domu.

Mapa je dobrý pomocník hlavně pro občany, kteří u nás v obci nemovitost kupují nebo hodlají stavět. Veškeré informace jak postupovat při přípravě objektu na připojení k síti najdete zde: https://novymalin.cz/10208-informace-pro-stavitele

Jakmile síť dokončíme i ve vaší lokalitě, obdržíte do schránky leták s ceníkem služeb a závaznou objednávkou.

Služby internet a televize, poskytuje na naší síti firma Ing. Jan rýznar pod značkou RPS net.

Ceník rychlostí internetu najdete zde: https://novymalin.cz/14991-nabidka-sluzeb-cenik-2020

Ceník a programovou nabídku IPTV televize  - Sledování TV odkaz zde: https://novymalin.cz/16895-seznam-kanalu-sluzby-sledovani-tv

 

 

Pro jakékoliv dotazy ohledně připojení na optickou síť volejte : 774705067, nebo pište na email: sedlacek@rps.cz

---------------------------------------------------------------------------

 

 

Jaké jsou výhody optických sítí a proč se k ní připojit.

Neomezená kapacita.

Optická síť vám zajistí kapacitu, která na mnoho let dopředu pokryje vaše požadavky na rychlost a kapacitu Internetu. Na jednom optickém vlákně může pracovat po Internetu celá vaše domácnost, zároveň můžete sledovat televizi, zálohovat svoje data, či hrát on-line hry. Samozřejmostí je volání přes službu VOIP.

V nejbližších letech nebudete muset řešit nutnost zvýšit kapactu svého připojení a to ani pokud začnete používat nové aplikace s vysokými požadavky na přenosovou kapacitu.

Optická síť je velmi spolehlivá.

Síť z optických vláken je velmi stabilní a spolehlivá – na rozdíl od bezdrátových technologií nepodléhá rušení, odrazům signálu apod. Ve srovnání s klasickou pevnou linkou nevadí, pokud jste daleko od ústředny. Sledování televize a současný download či upload velkých souborů Vám nezpůsobí žádný problém.                                                             

                                                                                                                                                                      

 

Fotky z realizací.

 

 

 

Máte dotaz?

Napište nám