POZVÁNKA NA AKCE: VÝSTAVA NA STROMECH V LIPOVÉ ALEJI KE ŠKOLE A PROMÍTÁNÍ DOKUMENTU KÁVOVÁ BUDOUCNOST V KNIHOVNĚ

26.9.2024   Jana Vohralíková   Aktuality  


Vážení a milí, zveme vás na VÝSTAVU NA STROMECH  (www.vystavanastromech.cz) do lipové aleje u naší základní školy podívat se, jak se pěstuje káva, kakao nebo banány. Zjistíte, jak funguje certifikační systém a jak pomáhá pěstitelům ve světě zlepšit jejich životní situaci. A také odpovědět na otázky: Jak se pěstitel připojí do Fairtrade? Kdo platí pěstitelům vyšší výkupní cenu a fairtradový příplatek? Kdo kontroluje podmínky u pěstitelů a zpracovatelů

Akce se koná v rámci celorepublikového výstavového happening na podporu důstojné práce. Letos se v týdnu od 5. do 12. října 2024 zaměřuje na fungování systému Fairtrade. Zahájení výstavy proběhne v sobotu 5.10. v 10 hod. Připravili jsme pro vás ukázku venkovních her, které si můžete vyzkoušet.

V místní knihovně pak v úterý 8.10. proběhne předpremiéra dokumentu KÁVOVÁ BUDOUCNOST.  Promítat budeme v 10 hod a pak v 17 hod. Délka dokumentu je 39 min. Během promítání můžete ochutnat fairtrade kávu a fairtradové dobroty. Vstup volný.

Upoutávka: https://youtu.be/hDfidaZhQSI?si=tYT5i6LYDW_lSCDl

Akce navazuje na Férovou snídani pravidelně konanou v měsíci květnu, kterou od roku 2019 v Novém Malíně pořádá ZŠ a MŠ Nový Malín.

Místní organizátoři: ZŠ a MŠ Nový Malín a Malínský kulturní a osvětový spolek

Koordinuje Fairtrade Česko a Slovensko.

-------------------------------------------------------------------------

ANOTACE DOKUMENTU KÁVOVÁ BUDOUCNOST

Z našeho šálku kávy připadá pěstiteli jen něco málo přes korunu. Rodiny pěstitelů žijí v chudobě a musí se vypořádávat s dopady klimatické změny. Společně neřeší jen budoucnost kávy, ale i celé naší planety.

Scénář a režie: Stanislav Komínek

Dabing: Tomáš Hanák, Jana Plodková, Václav Neužil

Dokumentární film přibližuje životy pěstitelů kávy v Latinské Americe, kteří se potýkají nejen s nízkými výkupními cenami a rostoucími náklady, ale i s nejistotou dobré sklizně. Tuto nejistotu zesilují dopady klimatické změny. Dle odhadů má právě v důsledku klimatické změny dojít do roku 2050 k úbytku ploch vhodných pro pěstování kávy Arabika o polovinu. Pěstitelé se proto snaží hledat environmentálně šetrná řešení a silná partnerství pro budoucnost. Jedním z nich je systém Fairtrade, do kterého je zapojeno přes 800 000 pěstitelů a pěstitelek kávy po celém světě.

K natočení tohoto snímku vyrazil Stanislav Komínek za pěstiteli do Kolumbie a Kostariky. Ve filmu z produkce Fairtrade Česko a Slovensko se věnuje tématům změny klimatu, chudoby pěstitelů, ale také nastavení mezinárodního obchodu, ochraně životního prostředí i spiritualitě původních obyvatel. Film představuje cesty vedoucí k důstojnému životu pěstitelů a k ochraně přírody. Nejde v něm jen o budoucnost kávy, ale i celé naší planety.

Máte dotaz?

Napište nám